İsviçre Vizesi Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İsviçre vize başvurusunda dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili detaylı bilgiler.

İsviçre Vizesi Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İsviçre Vizesi Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İsviçre Schengen vizesi için başvurular Türkiye’de sadece İstanbul ve Ankara’daki başvuru merkezleri üzerinden yapılmaktadır. İstanbul’da ve Ankara’da bulunan merkezler üzerinden  yapılan başvuru evrakları İstanbul’da bulunan İsviçre Başkonsolosluğuna iletilmektedir.Biometrik Veriler ve Şahşi Başvuru25.09.2014 tarihinden itibaren tüm Schengen ülkelerin Diplomatik temsilcilikleri başvuru sahiplerin Biometrik bilgilerini kaydetmeye başlayacaktır (Parmak izi ve Biometrik resim). Bilgiler Vize bilgi sisteminde (VIS) 5 seneye kadar kayıtlı kalacaktır.Parmak iziniz kayıt altına alınmadıysa vize başvurunuzu şahsen yapmak durumundasınız. Parmak iziniz geçici bir süreliğine kayıt altına alındıysa ( son 5 sene içerisinde) ve size “VIS” dipnotu içeren bir Schengen vizesi verildiyse bir dahaki vize başvurunuz için tekrardan parmak izi vermek ve şahsen gelmek zorunda değilsiniz.Daha önce kayda alınan parmak izlerinin kalitesi yetersiz ise tekrardan parmak izlerinizi kayda vermek zorundasınız. Başkonsolosluk sizinle bir görüşme yapmak istediği takdirde, şahsen gelme mecburiyeti vardır.12 yas altı çocuklar parmak izi vermek zorunda değiller.

Randevu

Randevu onayınızı almak için temsilcilerimizle iletişime geçiniz. Mail yoluyla size iletilecek olan randevu talep formunu doldurduktan sonra randevu detaylarınız tarafınıza gün içerisinde iletilecektir. Vize başvurusu, öngörülen seyahat tarihinden en erken 3 ay ve en geç 15 gün önce yapılmalıdır. İvedilik arz eden hususlarda (kaza, ölüm, tıbbi müdahale, diğer öngörülmeyen sebepler) acil randevu talebinde bulunulabilir. Bu gibi durumlarda lütfen temsilcilerimiz ile irtibata geçiniz ve acil durum ile ilgili detaylı bilgileri aktarınız. Aynı işlem İsviçre vatandaşlarının aile bireyleri (eş, kayıtlı birliktelik, çocuklar), (EU) Avrupa Birliği vatandaşları, (EFTA) Avrupa serbest Ticaret birlik vatandaşları, içinde geçerlidir.Önemli: Randevusuz başvurular Başkonsolosluk tarafından kabul edilmeyecektir.

Talep edilen Belgeler

Vize başvurusunda bulunacak kişilerden İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu’nun talep edilen vize türü ve başvuru sahibinin mesleki durumuna göre değişiklik göstermektedir. Vize başvuru formları sizin adınıza temsilcilerimiz tarafından doldurulmaktadır. Eksik belgeler ile yapılan başvurular kabul edilmemektedir. Fakat eksik belge ile bir başvuru yaptığınızda en geç saat 14.30’ a kadar (aynı gün) eksik belgeyi teslim etme imkanınız var. Bu mümkün olmayacaksa yeni bir randevu almanız gerekmektedir.

Vize Muafiyeti

Diplomatik ve resmi pasaport sahiplerinin, onay gerektirmeyen geçici ikamet durumları haricinde, İsviçre’de kalma sürelerinin 6 aylık süre içerisinde 90 günü geçmediği takdirde, vize zorunluluğu yoktur.

Havaalanı Transit Yolcuları

İsviçre’den transit seyahat edecek olan Türk vatandaşları Havaalanı Transit Vizesi almak zorundadır.

Aşağıdaki kategoriler Havaalanı Transit Vizeden muaftırlar:

1) Geçerli Diplomatik, Hizmet ya da Hususi pasaport sahipleri

2) Aşağıda sıralanan ülkelerin geçerli vizesine* sahip olanlar:

  • Schengen üye devletleri
  • Bulgaristan
  • Kıbrıs
  • Hırvatistan
  • Birleşik Krallık
  • İrlanda
  • Romanya
  • Japonya
  • Kanada
  • Amerika Birleşik Devletleri

Vize geçerlilik süresi bitiminden sonra, yukarıda belirtilen üçüncü ülke vatandaşları, yukarıda belirtilen ülkelerin birinden dönmeyip farklı bir üçüncü ülkeden dönüyorlarsa Havaalanı Transit Vize muafiyeti geçersiz olacak.

3) a. Aşağıdaki ülkelerden alınmış geçerli bir Oturma İzni varsa:

  • Schengen üye devletleri
  • Bulgaristan
  • Kıbrıs
  • Hırvatistan
  • Büyük Britanya
  • İrlanda
  • Romanya

3) b. Vize el kitabının 5. Ekine göre, aşağıdaki ülkelerden alınmış geçerli bir oturma izniniz varsa:

  • Andora
  • Kanada
  • Japonya
  • San Marino
  • Amerika Birleşik Devletleri

4) Avrupa Birliği vatandaşlarının aile fertleri

5) 7 Aralık 1944 tarihli Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi’ne taraf olan ülkelerden birinin uyruğuna sahip uçuş mürettebatı

Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği Üyeleri (Red Carpet)

Türkiye ve İsviçre’nin ticari ilişkilerini teşvik amacıyla İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği’ne üye olan kişiler için vize alımında kolaylık sağlamaktadır.Sunulan kolaylıklar üç farklı temelden oluşmaktadır:

  • Vize sürelerinin uzatılması konusunda hızlandırılmış prosedür
  • Pasaport başvuru tarihinden bir iş günü sonra iade edilir.
  • Başvuru esnasında daha az evrak talebi

Bu kolaylıklar sadece Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği’nın üyelerine (ve ortak şirket çalışanları), daha önce Schengen bölgesine giriş yapmış ve ticari amaç ile İsviçre’ye seyahat edecek kişilere sunulmaktadır.Başvuru prosedürü ile ilgili daha fazla bilgi, uygun evrak bilgisi için temsilcilerimizle iletişime geçiniz.Evraklara, Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği tarafından düzenlenmiş bir referans mektubu eklenmelidir. Eğer Türkiye’de faaliyet gösteren şirketinizin aynı zamanda İsviçre Ticaret Odası kaydı bulunuyorsa bu yazının temini için lütfen info@tr-ch.org  adresine e-posta yazınız.

Turistik Vize

İsviçre’ye turistik amaçlarla seyahat etmek isteyen kişiler için başvuru yapılacak vize türüdür. Vize süresi İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu’nun takdirine bağlı olarak 1 günden 5 yıla kadar verilebilmektedir. Maksimum kalış süresi ise 180 günlük periyod içerisinde 90 gündür.
Ticari Vize

Bu vize tipi, ticari sebeplerle (anlaşma, kontrat imzalama veya tedarikçi ziyareti vb.), İsviçre’de 3 aydan daha kısa süreli bir seyahat geçirmek isteyen kişilere özeldir. Bununla birlikte, İsviçre’de mesleki faaliyetini gerçekleştiremez. Bu vize tipine başvurmak isteyen kişiler gerekli olan kanıtlayıcı belgeleri sunmalıdır.
Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi

İsviçre’de bulunan akraba veya arkadaşlarını 90 güne kadar ziyaret etmek isteyenler için başvurulması gereken vize türüdür. Ziyaret edilecek kişiden davet mektubu (İngilizce, Almanca, İtalyanca veya Fransızca) temin edilmelidir. Davet eden ve edilen kişinin kimlik bilgileri, adresi, telefon numarası, e-mail adresi ve kalacağı sürenin belirtilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda davet eden kişinin İsviçre pasaportu/kimlik kartı veya oturum izni belgesinin fotokopisi davetiye ile birlikte gönderilmelidir. Davet eden kişi ile akrabalık bağı var ise tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ibrazında akrabalık bağı kanıtlanmalıdır. Davet eden kişi akraba değil ise Başkonsolosluğa hitaben yazılacak davet mektubunda tanışıklığa ilişkin detaylı bilgi talep edilmektedir.

Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi

İsviçre’de kültürel ve sportif faaliyette bulunmak isteyen kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Kültürel etkinlik için başvuruda bulunuluyorsa etkinliği düzenleyen firma/kurum tarafından düzenlenmiş davetiye veya kültürel hizmet sağlayıcısı ile imzalanan sözleşme yada yaratıcı bir eser için gönderilen davetiye talep edilmektedir.Transit Vize (Havalimanı Transit)İsviçre üzerinden Schengen birliğine dahil olmayan başka bir ülkeye seyahat edecek Türk vatandaşlarının başvurması gereken vize türüdür.

Tıbbi / Medikal Vize

İsviçre’ye tıbbi tedavi veya muayene amaçlı seyahat etmek isteyenlerin başvurması gereken vize türüdür.Yaz Okulu Vizesiİsviçre’de 90 günü geçmeyecek şekilde yaz okulu/dil okulu kaydı yaptıran kişilerin başvurması gereken vize türüdür.Şoför VizesiBir şirket hizmetinde İsviçre’ye insan veya mal taşıyan veya İsviçre Konfederasyonu sınırları içerisinden transit geçiren şoförlerin başvurması gereken vize türüdür.

Öğrenci Vizesi (Uzun Dönem Eğitim Vizesi)

İsviçre Konfederasyonu’nda lisans, lisansüstü veya doktora derecesinde eğitim alacak olan Türk vatandaşlarının başvuruda bulunması gereken vize türüdür. İsviçre her yıl İsviçre’de eğitim almak isteyen Türk vatandaşlarına iki adet yükseköğrenim bursu vermektedir. Bu araştırma bursları 9 ay süreli olup, sadece üniversite mezunlarına verilmektedir. Burs verme işlemleri T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yürütülmektedir. Bakanlık her yıl Ağustos ayında internet sitesinde http://www.meb.gov.tr bu konudaki güncel bilgileri yayınlamaktadır. Daha detaylı bilgi edinmek için Ankara’daki İsviçre Büyükelçiliği ile temasa geçebilirsiniz; ank.vertretung@eda.admin.ch

Aile Birleşimi Vizesi

Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İsviçre Konfederasyonu vatandaşı olan eş, anne veya babaları üzerinden başvuruda bulunabilecekleri yerleşim vizesidir. Aynı zamanda İsviçre vatandaşı olan bir kişi, eşi ve çocukları için aile birleşimi talebinde bulunabilmektedir.

Red Carpet Vizesi (İş amaçlı)

İsviçre menşeli firmalar Konsolosluk ile anlaşma yaparak kırmızı halı (Red Carpet) uygulamasına dahil olabilmektedirler. Dahil olunması durumunda daha az evrak ile uzun süreli vize alımı sağlanmaktadır.