Almanya Çalışma Vizesi

Almanya Çalışma Vizesi

Almanya Çalışma Vizesi, ülkeler, iş gücü eksiklerini tamamlamak için yurtdışından insanların ülkelerine gelmelerine ve çalışmalarına izin verebilirler. Bunun haricinde, ülke şartları kötü olduğunda, insanlar daha iyi çalışma ve yaşama şartı olan ülkelere iş başvurusunda bulunabilir. Tüm bunlar yasal olarak düzenlenirken, gidilecek ülke için de vize alınması gereklidir ve belli prosedürleri olan işlemlerdir. Almanya Vizesi aynı şekilde, ülkede çalışmak için gelenlere verilebilen bir vizedir. Birçok ülkede olduğu gibi Almanya’da çalışma iznini belli şartlara bağlamıştır. Türkiye’den çok sayıda insan Almanya’da işçi olarak bulunuyor. Almanya’da iş bulan bir kişi vize işlemlerini yaparken iş için gittiğini belirtir. Bu şekilde alacağı Almanya Çalışma Vizesi ne tabi olacaktır. 90 günden daha uzun sürede olan bu vize D tipi olarak adlandırılmaktadır.

Uzun süreli yani çalışmak için Almanya’ya gitmeden önce vize başvurusunda gerekli olan belgelerin tam ve eksiz bir şekilde doldurulmuş olması gerekir. Burada ana amaç; bir iş yeri tarafından, özellikleriniz nedeni ile çağrılmış olmanız ya da kendi imkanlarınız ile bir iş bulmuş olmanız gerekmektedir.

Almanya’da Çalışmak İçin Vize Başvurusu Ve Çalışma İzni Süreci

Avrupa birliği ülkesi olmasından dolayı Almanya’da çalışma izni de AB kuralları çerçevesinde gerçekleşecektir. D Tipi Almanya Çalışma Vizesi için başvuru aşamasında hazırlanacak olan evraklar aşağıdaki gibidir.

Başvuru formu. Bu forma eksiksiz olarak, başvuru yapan kişi tarafından Almanca olarak doldurulmak zorundadır. Kişinin ilgili alanları kendi ıslak imzası ile imzalaması gerekir. Detaylı bilgilerin istenildiği birkaç sayfalık bir formdur. Almanya Konsolosluğunun ya da Büyükelçiliğinin yetkilendirdiği vize bürosundan, formun doldurulması ile alakalı olarak yardım talep edebilirsiniz. Forma elçiliğin resmi sitesinden ya da vize bürosundan ulaşmanız mümkün olacaktır.

  • Güncel tarihli, en az 1 yıl geçerliliği olan pasaportunuzun ana sayfa bilgilerinin fotokopisi ve aslı.
  • 2 adet 35 x45 boyutlarında, biyometrik resim.
  • Nüfus cüzdanınızın fotokopisi
  • Tam tekmil şekilde hazırlanmış olan vukuatlı nüfus cüzden fotokopisi. Bu belgede, daha önce yapılan evlilikler, doğan çocuklar ve kimlik bilgileriyle boşanmalar yer almaktadır. Nüfus müdürlüklerinden bu belgeyi temin edebilirsiniz.
  • Anne ve baba hakkında detaylı bilgiler.
  • İkametgah belgesi
  • Sağlık sigortası. Normal vizelerden farklı olarak Almanya Çalışma İzni için başvurularda sağlık sigortası en az 3 aylık süreci kapsamalı, mümkünde yıllık yapılmalıdır. Bu konuda uygun sigorta şirketleri bilgisi için vize bürosundan detaylı yardım alabilirsiniz.
  • Mesleki anlamda tüm bilgilerinizi ve gelişiminizi anlatan kişisel özgeçmişiniz.
  • Almanya’da anlaştığınız, sözleşme yaptığınız firma ile ilgili; iş yeri adı, adresi, posta kodu ve iş tanımı yapılmalıdır.
  • Çalışma biçiminizi belirtiniz. Tam ya da yarı zamanlı olarak çalışacağını net şekilde yazılmalıdır.
  • Yıllık olarak anlaşılan brüt net maaşınız
  • Yabancı yükseköğrenim diplomanız. Mesleki yeterlilik belgesi.
  • Varsa Almanya’dan alınmış olan mesleki eğitim belgeniz.

Almanya Çalışma Vizesi İçin Dil Şartı Nedir?

Almanya’da uzun süreli, eğitim ve iş için gidecek olanlar, belli bir seviyede Almanca bilgisine sahip olmak zorundadır. Almanya Vizesi almak için genel olarak dil gerekliliği yokken, çalışma ve eğitimde konu biraz daha farklı değerlendirilmektedir. Bu nedenle çalışma izni için en az A1 yani temel seviyede dil bilgisi bilmeniz gerekmektedir. Bu seviyenin tespiti için ülkemizde belirlenmiş ve Almanya Konsolosluğu tarafından duyurulmuş olan (ÖSD, Goethe Institute)kurumların açmış oldukları seviye tespit sınavına giriş yapmanız gerekir. Bu sınavlarda A1 seviyesinde ya da daha üstünde başarı sağlarsanız, size sertifika verilecektir. Bu sertifikayı Almanya Çalışma Vizesi için başvurunuza eklemelisiniz. Sertifika için yapılan sınavlarda A1 seviyesi aslında temel seviyeye karşılık gelmektedir. Sınavlar 4 ana bölümden oluşur. Okuma, yazma, dinleme ve konuşmadır.

Almanya Mavi Kart Uygulaması Nedir?

Almanya’da çalıştığınız süre içinde yıllık asgari 44.800 Euro ve üzerinde kazanıyorsanız, birçok olanak sunan Mavi kart almaya hak kazanırsınız. Bunun haricinde doktor, sağlık görevlisi, fen bilimleri gibi alanlarda çalışanlar bu sınırın altında tutularak, yıllık 34.944 Euro brüt gelirlerinin olması yeterlidir.

Başvurusu kabul olan ve çalışması vizesi çıkan kişiler, belirtilen süreçler sonunda Almanya’ya giderek, iş başı yaparlar. Sorunsuz ve sıkıntısız olarak 33 ay çalışılması durumunda, Alman Hükümeti kişiye oturma müsaadesi verir. Bu şekilde yerleşme yapılabilmektedir.