Vize Başvuru İşlemleri
Federal Almanya Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen bordo pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidirler. Yeşil, Gri ve Siyah pasaport sahibi Türk vatandaşları ise 6 aylık süre içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla Almanya vizesi almaktan muaftırlar. Almanya seyahati gerçekleştirecek olan umumi pasaport sahipleri şayet daha önce çok girişli ve geçerliliği devam eden bir Schengen vizesi almışlar ise kısa süreli Almanya seyahatleri için yeniden vize almaları gerekmeyecektir.
Almanya bir AB üyesi devleti olmasının yanı sıra, aynı zamanda 1995 yılından bu yana Schengen birliği üyesidir. Schengen üye devletleri arasında yapılan protokol gereği Schengen ülkeleri arasında geçiş serbestisi bulunmaktadır. Kısa süreli 90 güne kadar alınan Almanya Schengen vizesi, Almanya’ya giriş hakkı vermesi ile birlikte Schengen vizesi uygulayan ülkelere de seyahat edilebilmektedir.
Almanya vizeleri kısa dönem Schengen vizeleri ve uzun dönem Almanya ulusal vizesi olarak iki ayrı başlık altında sınıflandırılmaktadır. Kalış süresi çeşitli sebeplere bağlı olarak 90 günden uzun olan kişiler Almanya ulusal vize başvurusu yapmalıdırlar. Almanya aile birleşimi, uzun dönem eğitim, Almanya’da çalışmak ve Almanya’da iş kurmak isteyen kişilerin başvuruları bu kategori de değerlendirilmek üzere Almanya İstanbul Konsolosluğu ve Almanya Ankara Büyükelçiliği üzerinden yapılmaktadır.
Almanya Schengen bölgesine üye olmasından dolayı Schengen üye ülkeleri arasında imzalanan anlaşmaya göre geçerli Schengen vizesi olan kişilerin üye ülkeler arasında serbest dolaşma hakkı vardır. Almanya dan alınan Schengen vizesi ile diğer üye ülkelerine geçiş yapabilir aynı şekilde diğer ülkelerden alınan Schengen vizesiyle Almanya ziyareti gerçekleştirilebilir. Avrupa Schengen bölgesi üye olan yirmi altı ülkeyi kapsamaktadır. Bu ülkeler: Avusturya, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Liechtenstein, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Lihtenştayn, İzlanda’dır. İsviçre, Norveç ve İzlanda ülkeleri Avrupa Birliğine üye olmadıkları halde sözleşme gereği Schengen serbest dolaşım bölgesine dahildirler.
Schengen Bölgesine dahil olan ülkelere çeşitli amaçlarla seyahat etmek isteyen bölge ülkelerine dahil olmayan vatandaşlar, seyahatlerini vize başvurusunda bulundukları ülke Schengen bölgesine dahil ise vizelerini aldıktan sonra sözleşmede bulunan diğer ülkelere de vizesiz olarak 90 güne kadar olan seyahatlerini gerçekleştirebilme imkanları vardır.
Almanya Schengen birliği üye devletleri arasında yer aldığı için kısa süreli turistik, ticari, aile arkadaş ziyareti, dil kursu, transit, tır şoförü, kültürel amaçlı vizeler Almanya Schengen vizesi kapsamında verilmektedir. Schengen vizesi C tipi kısa dönem vize olarak adlandırılmaktadır.
C tipi vize 180 günlük zaman dilimi içerisinde en fazla 90 gün kalış hakkı sağlayan ziyaretçi vizelerini ifade etmektedir. Bu bağlamda C tipi Schengen vizesi de kendi içinden alt kategorilere ayrılmaktadır. Almanya transit vizesi ise A tipi vize olarak yine kısa dönem transit seyahatler için verilmektedir.
Almanya vizeleri; Almanya turist vizesi, Almanya ticari vizesi, Almanya aile ziyareti vizesi, Almanya Arkadaş ziyareti vizesi, Almanya kültürel vize, Almanya tır şoförü vizesi, Almanya tıbbi tedavi vizesi, Almanya Öğrenci vizesi, Almanya Erasmus vizesi olarak belirlenmiştir. Öğrenci vizeleri ve erasmus vizelerine C tipi kısa dönem kapsamında müracaatta bulunmak isteyen kişilerin eğitim süresi en fazla 90 gün olabilmektedir. 90 gün üzeri eğitim amaçlı seyahat edilecekse D tipi ulusal vize başvurusu yapılması gerekmektedir.
Almanya turistik vizesi, Almanya’ya eğlence, tatil, tarihi ve kültürel yerleri ziyaret amacıyla seyahat etmek isteyen kişilerin başvuruda bulunması gereken vize tipidir. Turistik vizeler Schengen vizesi kapsamında 1 gün – 5 yıl arası süreyle verilmektedir. Harç ücretleri vizenin süresine göre değişmez. Almanya vize süresini ve giriş sayısını Almanya konsolosluğu belirlemektedir. Vize üzerinde belirtilen kalış hakkı gün sayısı en fazla 90 gün olabilir. Fakat 1 yıl – 5 yıl arası vizeler üzerinde belirtilen 90 günlük kalış hakkı, yılın her iki 6 ayında kendisini yenilemektedir. Bu durumda en az 1 yıllık Almanya vizesi olan kişiler bu vizeyle 1 yıl içinde toplam 180 gün kalabilirler. Turist vizesi başvurusunda en önemli unsur konaklamanın sağlanacağı otel rezervasyonunuzu güvence altına almaktır.
Vizeniz onaylanmadan satın alma zorunluluğu bulunmamasına rağmen sunulacak Almanya turistik vize başvuru evrakları içerisinde yar alacak otel rezervasyonu Almanya konsolosluğu tarafından kontrol edilmektedir. Vize değerlendirme süreci bitmeden iptal olan otel rezervasyonları vizenin onaylanmasını riske atabilmektedir. Bu yüzden otelin güvence altına alınması kontroller yapılırken rezervasyonun devam ettiğinin görünmesi gerekmektedir.
Almanya Ticari Vize, Türkiye Cumhuriyeti’nin ticaret hacminin en yoğun olduğu ülkelerin başında Almanya gelmektedir. Bu yüzden çok sayıda Türk firması Almanya’da bulunan ticari partnerlerini ziyaret etmek ve çeşitli ticari faaliyetlerde bulunmak, toplantılar yapmak amacıyla Almanya’ya seyahat etmektedirler. Almanya ticari vizesi, Almanya’da ziyaret edilecek herhangi bir firma olmaksızın sadece fuar ziyareti kapsamında alınabilir. Almanya fuar vizesi de C tipi kısa dönem ticari Schengen vizesi kapsamına girmektedir.
Ticari vize başvurusunda bulunmak için bilinmesi gereken en önemli unsur Almanya’da ziyaret edilecek firmadan veya fuardan ticari ziyaret davetiyesi / fuar katılım belgesi almaktadır. Ticari davetiye Alman firmasının antetli kağıdına yazılmalı, davet edilen şirket yetkisi veya şirket çalışanın pasaport bilgileri ve seyahat tarihleri davetiye üzerinde belirtildikten sonra Alman şirketi yetkilisi tarafından kaşelenip imzalanmalıdır. Davetiye oluşturulduktan sonra kargo yoluyla orijinalinin gelmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. E-mail veya faks yoluyla gelen davetiyelerde Almanya konsolosluğu tarafından kabul edilmektedir. Almanya ticari vizelerine ilişkin daha detaylı bilgi almak için 0212 963 6110 numaralı çağrı merkezimizden müşteri temsilcilerimize ulaşabilir veya info@dataglobal.com.tr adresimize sorularınızı mail yoluyla gönderebilirsiniz.
Almanya Aile Ziyareti Vizesi, Almanya’da 2 milyonun üzerinde Türk vatandaşı yaşamaktadır. Alman vatandaşlığına geçmiş olan kişiler ve Almanya oturum izni ile Almanya’da ikamet etmekte olan kişiler Türkiye’de bunulan akrabalarına davetiye göndermeleri koşuluyla Almanya aile ziyareti vizesi başvurusunda bulunulabilmektedir. Ziyaret vizesi davetiyeleri Alman resmi makamlarınca onaylı bir şekilde gelmesi gerekmektedir. Bunun için Almanya da ikamet eden Alman vatandaşı ya da oturum izni sahipleri ikamet ettiği bölgenin bağlı bulunduğu belediyeye giderek resmi davet başvurusunda bulunabilirler. Almanya aile ziyareti davetiyesi ücreti Almanya göç idaresi tarafından belirlenmektedir. 29 Euro başvuru ücreti belediyeye yatırıldıktan sonra davet gönderecek kişinin maddi imkanları göz önünde bulundurularak 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık davetiye çıkarılabilmektedir. Belediye onaylı resmi davetiye çıkarıldıktan sonra orijinal halde kargo yoluyla temin edilmelidir.
Almanya konsolosluğu istinası durumlar dışında mail veya faks yoluyla gönderilen aile arkadaş ziyareti davetiyelerini kabul etmemektedir. Sadece acil gelişen sağlık durumları dolayısıyla belediyeden orijinal davetiye almaya imkan yok ise dilekçe ile bu durum detaylı şekilde belirtilmelidir. Aile ziyareti vizeleri genellikle 6 aylık ve 90 gün kalış hakkı olan vizeler şeklinde verilmektedir. Davetiyeye ek olarak davet gönderen kişi Alman vatandaşı ise; Alman pasaportu veya Alman kimlik kartı fotokopisi, Aman vatandaşı değil ise; ulusal pasaportu ve Alman oturumunun fotokopisi Alman aile ziyareti vizesi evrakları ile birlikte Almanya konsolosluğuna sunulmalıdır.
Almanya öğrenci vizesi, Almanya’ya turistik, aile arkadaş ziyareti, kültürel veya sportif amaçlı gezi yapmak isteyen öğrencilerin kısa dönemli seyahatleri için almaları gerekli vize tipidir. Bu vize tipi genellikle Almanya eğitim vizesi ile karıştırılmaktadır. Almanya eğitim vizesi D tipi ulusal vize kategorisidir ve uzun dönem dil okulları, lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini içerir. Öğrenci vizesi ise Türkiye’de öğrenci statüsünde bulunan kişilerin kısa dönem seyahatlerini ifade etmektedir. Başvuru yapacak öğrencilerden genellikle sponsor talep edilmektedir. İstisnai durumlarda sponsor talep edilmez. Örneğin bir öğrencinin asgari ücret dengi veya üzerinde burs, kredi gelirleri varsa finansal sponsor göstermesi zorunlu değildir. 18 yaşının üzerinde öğrencilerin üzerine gayrimenkul bulunuyorsa; örneğin ev ya da işyeri tapusu kendisine aitse ve bu mülkü kira kontratı göstererek kiraya verdiyse, bu kira geliri veya gelirleri minimum asgari ücrete tekabül ediyorsa yine finansal olarak sponsor göstermesi gerekmeyecektir.
Bu durumların dışında Almanya’ya seyahat edecek olan öğrencilerin 1.derece yakın akrabalarının sponsorluğu talep edilmektedir. Aktif öğrenci belgesi ve kimlik belgesi sunulmasının yanı sıra sponsor olacak olan birinci dereceden akrabanın mesleki durumunu gösterir evrakları ve seyahati finanse eder derece bakiyesi bulunan bir banka hesabı göstermesi zorunludur.
Almanya staj vizesi, Almanya’da 90 günden kısa süreli olarak staj yapacak kişilerin alması gereken Schengen vizesidir. Staj yapacak kişilerin ibraz etmesi gereken staj vizesi evrakları orijinal nüshalarıyla birlikte birer fotokopi olarak sunulmalıdır. Almanya konsolosluğu sadece Türkiye’de okuyan öğrencilerden vize başvurusu kabul etmektedir. Eğer Türk vatandaşıysanız ve farklı bir ülkede öğrenciyseniz, okulunuzun bulunduğu ülkedeki Almanya Konsolosluğu’na başvuru yapmanız gerekecektir. Vize başvurularının sonuçlanma süresi randevudan sonra 15 iş günüdür. Bu süre konsolosluğun iş yoğunluğuna bağlı olarak uzayabildiği için başvurunuzu 1 ay öncesinden tamamlamış olmanız tavsiye edilmektedir. 12 yaş ve üzeri başvuru sahipleri randevu günü Almanya vize başvuru merkezi ’ne gelerek şahsen parmak izi vermelidirler.
Şayet daha önce Schengen ülkelerinden vize alınmış ve parmak izi verilmiş ise Almanya vize randevusu esnasında şahsen bulunmanız gerekmeyecektir. Staj vizesiyle ilgili olarak stajın hangi kurumda yapılacağını gösterir belge ibrazı en önemli unsurdur. Uluslararası değişim programları kapsamında yapılacak olan stajlar için stajınızı aracılık yapan kurum ya da kuruluşun stajınızı belgeleyecek yazısı gerekecektir. Avrupa Birliği teşvik programları çerçevesinde yapılacak stajlar için Türkiye’de okuduğunuz okuldan stajınızı belgeleyen dilekçe ibraz edilmelidir. Eğer yükseköğrenim görüyorsanız ve ikinci sınıf bitiminde size bir staj imkânı sunulmuşsa ZAV İş Bulma Birimi tarafından stajınıza aracılık edildiğini gösteren evrakın aslı Almanya Konsolosluğu’na sunulmalıdır.
Erasmus hareketliliği kapsamında Almanya’da bir veya iki dönem eğitim alacak kişiler Almanya erasmus vizesi başvurusu yapmalıdırlar. Erasmus vizeleri tek seferde 90 günden fazla kalış gerektirdiği için Almanya Ulusal Vize kapsamındadır. Vize başvurularınızı 2 ay öncesinden yapmış olmanız tavsiye edilir. Eğitim boyunca Erasmus hibe alımı olmayacaksa vize değerlendirme süresi standart sonuçlanma süresinin üzerine çıkabilmektedir. Hibe almayacak başvuru sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli unsur Erasmus bloke hesap işlemidir. Almanya konsolosluğu, Almanya’da hibesiz erosmuş eğitimi alacak kişilerin masraflarını karşılayabileceklerinden emin olmak isteyecektir.
Bu yüzden bloke hesap denilen bir güvence sunmanız gerekmektedir. Örneğin; 6 ay süreli hibesiz Erasmus eğitimine gidecek bir kişi aylık 750 Euro (bloke hesapta gösterilmesi gereken minimum ücretler Almanya konsolosluğundan teyit edilmelidir) olacak şekilde 6 aylık masrafına denk gelen 4500 Euro’yu bloke hesapta ibraz etmelidir. Bloke hesap belirleyeceğiniz aylık tutarından üzerinde bir çekim yapılmasına imkân vermeyecektir. Yani 6 aylık ve toplam 4500 Euro lük bir bloke hesaptan ayda sadece 750 Euro çekebilirsiniz.
Almanya Erasmus Vizesi Gerekli Belgeler;
Almanya Erasmus vizesi sponsor taahhütnamesi ve AT 11 belgesi mutlaka Almanca ’ya tercüme edilmelidir. Diğer belgeler İngilizce dilinde de kabul edilmektedir. Fakat belgelerin tamamını Almanya tercüme ile sunmanız ve orijinal belgelerle birlikte 2’şer adet fotokopi eklemeniz tavsiye edilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasındaki ticaret anlaşmalarına bağlı olarak Almanya’ya ticari nakliye amaçlı seyahat edecek Türk vatandaşlarından Almanya vize talep etmemektedir. Almanya, Türkiye Cumhuriyeti’nin ticaret hacminin en yüksek olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Ticareti kolaylaştırmak amacıyla Almanya şoför vizesi talep edilmemekle birlikte bir takım ayrıntılardan dolayı yine de vize alınmak zorundadır. Ticari nakliye şoförleri, Almanya tır şoförü vizesi alımını geçiş güzergâhında bulunan Macaristan ve Slovenya ülkelerinden almalıdırlar.
Almanya ticari ikili anlaşmalar çerçevesinde Macaristan ve Slovenya adına vekâleten şoför vizesi vermektedir. Şoföre vizesi alımında gerekli evrakların ibraz edilmesi önem arz etmektedir. Almanya konsolosluğu talep ettiği standart vize başvuru evraklarına ek olarak başvuru sahiplerinin durumuna göre ek evrak talebinde bulunabilir. Almanya vize başvuru merkezi ibraz edilen evrakları Almanya konsolosluğu veya Almanya elçiliği ne ibraz ettikten sonra konsolosluk 15 gün içinde karar vermek durumundadır. Bu nedenle vize başvurunuzun seyahatinizden 15 gün öncesinden tamamlanmış olması gerekmektedir. Fakat konsolosluğun yoğunluğuna bağlı olarak sürenin uzayabileceğini göz önünde bulundurunuz. Bu yüzden seyahat başlangıç tarihinizden 1 ay önce vize başvurunuzu yapmış olmanız tavsiye edilmektedir.