Ülkemizden Almanya’ya gidiş gelişler oldukça yüksektir. Bu kapsamda, çalışma, turistik, evlilik nedeni ile ticari, eğitim ya da staj gibi nedenlerle Almanya Staj Vizesi başvuruları yapılmaktadır. Almanya, Avrupa Birliği üyesi olması nedeniyle, vize işlemlerinde Schengen Vizesi prosedürlerini uygulamaktadır. Yapılacak başvurular bu anlamda değerlendirilerek, sunulacak evraklar da buna göre hazırlanmalıdır.
Başvuru işlemleri bireysel ya da Almanya Konsolosluğunun yetkilendirdiği vize büroları aracılığı ile yapılabilir. İşlemlerinizin sorunsuz ve hızlı şekilde yapılması için eğitim almış, konuya hakim olan bürolar tarafından yapılmasını önermekteyiz. Bu şekilde vize almada pek sorun yaşanmazken, hatasız bir başvuru süreci gerçekleşmiş olacaktır. Almanya ülkeye giriş nedeninize bağlı olarak vizeleri ayrıştırmıştır. Her bir tür vize için genel (ortak) ve vize türüne göre evrakların hazırlanması gerekir. Almanya Staj Vizesi bu kapsamda, 90 günden fazla olan uzun süreli vize türüne girmektedir. Öğrenciler, eğitim için ya da meslek öğrenmek için gidenlerin talep edeceği vize türüdür ve buna göre evrakların hazırlanması istenecektir.
Tüm vize başvurularında olduğu gibi staj için de başvuru formlarının doldurulması gerekir. Türkçe ve Almanca olarak birer adet olmak kaydıyla, toplam 2 adet formu hazırlamalısınız. Bu formları konsolosluk sitesinden ya da yetkili vize bürosundan temin edebilirsiniz.
Pasaport, güncel tarihli olmalıdır. Dönüş tarihinden sonra en az 3 ay daha bitiş süresi olmalıdır. Ayrıca son 3 yıl içinde Almanya ya da Schengen kapsamında başka bir ülkeye giriş çıkışınız olduysa, bu sayfaların fotokopilerini de belgelere eklemelisiniz.
Bimetrik resimler en az 2 adet olmalı, 35 x 45 mm ölçülerinde, uygun şekilde çekilmelidir. En fazla 6 ay önce çekilen resimler kabul edilir.
Seyahat sağlık sigortası, vize sürecini kapsayacak şekilde düzenlenmelidir. Schengen vizesi için uygun olan ve kabul gören firmalar tarafından en az 30 bin Euro değerinde yapılmalıdır.
Alman konsolosluğunun belirtilen hesabına yatırılmış vize harcı. Bu harç bazen öğrenciler ya da bu statüye sahip olanlardan alınmaz. Detayları bürodan ya da konsolosluktan öğrenebilirsiniz.
Staj amacı ile Almanya Vizesi almak isteyenler yukarıda sayılan genel belgelere ek olarak aşağıda istenen, özel belgeleri de hazırlamak zorundadırlar.
Stajın yapılacağı kurum ile ilgili belge; bu belgeler AB teşvik programı, ERASMUS ya da ülkemizde ki yüksek eğitim kurumlarında uygulanan stajlardan birini hedefleyecektir. Yapılacak olan staj hangi kapmasa giriyorsa, bununla ilgili olarak belgelerin tamamının hazır edilmesi gerekmektedir.
Almanca dil bilgisinin temel seviyede olduğunu kanıtlayan belge ya da sertifika. Bu uzun süreli Almanya’da kalacaklar için uygulanan bir durumdur. A1 yani temel seviyede dile hakim olduğunuzu kanıtlamanız lazım. Konsolosluk bu seviye tespiti için belli bazı eğitim kurumlarını yetkilendirmiştir. Bu kurumlar düzenli olarak seviye tespiti yapabildikleri gibi Almanca eğitimi de vermektedirler. Kurumlara başvuru yaparak, sınav harcını yatırıp, seviyenizi öğrenerek bunu belgelendirebilirsiniz. Elde edeceğiniz belge A1 seviyesi ve üzerinde ise Almanya Staj Vizesi için yeterli olacaktır.
Almanya vize başvuruları, yoğun olan bir işleyişe sahiptir. Bu anlamda ülkemizden en sık şekilde vize talebi Almanya’ya yapılmaktadır. Konsolosluk iş yükü bu anlamda gerçekten yüksektir. Almanya Vizesi yaparken bu durumun da göz önünde bulundurulması önemlidir. Bazı vize grupları daha detaylı şekilde incelenir. Özellikle uzun süreli ya da yerleşik, çalışma izni, evlilik gibi sebeplere dayandırılan vizelerde, evraklar çok ve değerlendirme süreci daha titizlikle yapılır. Staj için yapılan başvurular da D tipi olarak belirlenen vize grubundadır. İstenen genel evrakların yanı sıra yukarıda da görüleceği üzere, meslek ile alakalı, staj yapılacak yer ile alakalı farklı belgeler istenmektedir.
Başvuru aşamasında öncelikle evrakların doğru, eksiksiz ve uygun şekilde doldurulması, hazırlanması önelidir. Tüm evraklar hazırlandıktan sonra, bireysel olarak ya da kargo aracılığıyla evrakları konsolosluğa iletebilirsiniz. Ancak bunun haricinde işlemlerinizi yetkili bir vize bürosu aracılığı ile de yapabileceğinizi unutmayın. Almanya Staj Vizesi başvuru işlemlerinden sonra maksimum 20 gün sonra hazır olacaktır. Uygun şekilde hazırlanmış, doğru içerikler şeklinde sunulmuş olan başvuru evraklarında sorun çıkmazsa, işlem akışı bu şekildedir. Ancak eksiklik olması durumunda başvuru reddi söz konusu olabilir.