Almanya Ulusal Vize, C Tipi vize olarak adlandırılan Ulusal vize; Schengen için geçerli olan ve 90 günden daha uzun süren, ikamet taleplerinde kullanılan vize türüdür. Bu tip vizeler, evlilik, öğrenim ya da uzun süreli iş anlaşmalarında alınması gereken vize türünü ifade etmektedir. Özellikle Almanya Vizesi alırken, durumunuza uygun vizenin talep edilmesi gerekmektedir. Almanya’da çalışmak ya da uzun süreli eğitim için gidiyorsanız, almanız gereken vize türü C tipi vize olmalıdır.
Ulusal vize özellikle Almanya’ya gidenlerin alması gereken bir vize türüdür. Almanya Ulusal Vize birkaç şekilde gerçekleştiği için, başvuru için işleminize göre evrakların hazırlanması gerekmektedir. Aile birleşimi (evlilik), Eğitim, Çalışma, mesleki eğitim, dil kursu, bilim ve araştırma bu başvuru şekillerindendir.
Aile Birleşimi İçin Ulusal Vize Başvuru Evrakları Nelerdir?
Almanya’da bulunan ve oranın vatandaşı olarak kabul edilen birisi ile evlendiğinizde, vize başvurunuzu aile birleşimi olarak belgelendirmek zorundasınız.
2 adet başvuru formu, vize bürosundan temin edilerek doldurulmalıdır. Vize harcı bedeli ilgili hesaba yatırılmalı, güncel ve geçerli pasaportun, kişisel bilgilerin ve fotoğrafın olduğu sayfaların 2 adet fotokopisi hazır edilmelidir.
2 adet 35 x 45 ölçülerinde biyometrik şekilde çekilmiş olmalıdır.
Destekleyici belgeler olarak, eşin, annenin Almanya’daki ikametini belirten belge. Eşlerin evliliklerini belirten güncel belgeler. Almanya vatandaşı olan tarafın güncel pasaportu ve kimlik belgesi fotokopileri eklenir. Bu şekilde Almanya Vizesi başvurusu yapanlardan, temel şekilde Almanca diline hakim olduğuna dair belge istenmektedir. Bu genelde A1 seviyesi olarak belirtilir. ÖSD gibi yetkin ve kabul gören bir kurumdan, sınava girerek bu belge kazanılabilir.
Almanya Ulusal Vize başvurunuzu Almanya’da çalışmak için yapıyorsanız, aşağıda belirtilen belgeleri düzenlemek ve sunmak zorundasınız.
- Özellikle sağlık mesleği mensuplarının kullandığı bir vize türüdür.
- 2 adet biyometrik resim, online başvuru yapılacaksa, online fotoğraf. Vize harcı ve geçerli, güncel pasaport. İlgili vizeye ilişkin 2 adet başvuru formu.
- Kişisel özgeçmiş. Tüm yüksekokul diplomaları/ Almanca ya da İngilizce tercümesi.
- Mesleki deneyimlerin ibrazı. Katılına eğitimler, diploma, karne ya da SKG iş dökümü.
- Çalışılacak yer ile alakalı olarak yapılan iş sözleşmesi. Approbation, ön onay yazısı ve mesleki çalışma izni. İş sözleşmesinin başlangıç tarihi ile geçerli olacak sağlık sigortası
Diğer taraftan, Eğitim, dil kursu, ERASMUS gibi nedenlerle Almanya Vizesi almak isteniyorsa, aşağıdaki evrakların, standarttan farklı olarak hazırlanması gerekmektedir.
- Eğitim için Ulusal Vize işlemlerinde, standart belgeler ve ek belgeler istenir. Yine 2 adet biyometrik resim, vize harcı, güncel pasaport hazırlanmalıdır. Bunlara ilaveten, Almanya’daki okul tarafından hazırlanmış olan kabul belgesinin görüntüsü ya da fotokopisi
- ERASMUS süresini belirten yazı
- Diploma ya da eğitim belgeleri
- Eğitim için maddi olanaklarınızın uygun olduğunu gösteren hesap cüzdanı ya da %100 bursluluk belgesi
- Almanya’da bulunan bir hesaba bloke şeklinde bir miktar para (burs olmaması durumunda)
- Yabancılar dairesine verilmiş bir taahhütname
- Aileye ait bir banka hesap özeti
- Tüm bu belgeler ve destekleyici belgelerle, vize başvurusu yapılabilir.
Diğer taraftan dil öğrenmek, mesleki eğitim gibi amaçlarla gidildiğinde de Almanya Ulusal Vize alınması gerekmektedir. Sonuç olarak 90 günden fazla kalınacak her durum, bu vizenin gerekliliğini onaylayacaktır.
Yapılacak olan başvuru ve evrakların kapsamlı olması nedeni ile Almanya Vizesi vermeye yetkili ve konsolosluk ile anlaşmalı olan bir büroya gitmeniz, her zaman için işlemlerin daha hızlı ve sorunsuz yapılmasına olanak sağlayacaktır. Bu kapsamda, doldurulacak olan belgeleri temin edebilir, doğru şekilde doldurulduklarını kontrol ettirme şansınız olabilir.
Yapılacak başvurularda dikkat etmeniz gereken hususlar, vize bürosu personeli ve danışma alanında size aktarılacaktır. Bu şekilde başvuru işlemlerinin ilk adımını tamamlamış olacaksınız.
Ulusal Vize başvuru evrakları tam olarak hazırlandıktan sonra, ilgili elçilik ya da konsolosluğa iletilecektir. Genelde bu tarz vizelerde, bire bir mülakat yapılır. Bu nedenle başvuru sonrasında size randevu yeri ve saati bildirilir. Mülakatta öncelikle Almancanızın durumu kontrol edilecektir. Ne için gidiyorsanız, onunla ilgili Almanca ya da Türkçe olarak sorular sorulur. Bu sorular, orada kalacak olmanızdan dolayı, kabiliyet, yetenek ve güvenilirlik elde etmeyi amaçlamaktadır.
Eğer aksak, sorunlu ve sıkıntılı bir durum tespit edilirse, konsolosluk başvuru ret etme hakkını kullanabilir.