Vize Başvuru İşlemleri
Resmi adı Belçika Krallığı olan ülke turistik, ticari, aile ziyareti, çalışma, eğitim amaçlarıyla sıklıkla tercih edilen ülkeler arasındadır. Belçika Vizesi başvuruları 6 aylık süre içerisinde 3 aya kadar konaklama imkanı tanıyan C Tipi Schengen Vizesi ve 3 aydan uzun süreli konaklama imkanı tanıyan D Tipi Ulusal Vize olarak 2 kategoride yapılmaktadır. Bu iki kategori için de vize türleri bulunmaktadır. Belçika Schengen Vizesi için; turistik, ticari, aile/arkadaş ziyareti, kültür ve spor etkinlikleri, nakliye, yolcu taşımacılığı, evlenme, birlikte yaşama vb. vize türleri uygulanıyorken, Belçika Ulusal Vize için de; aile Birleşimi, çalışma Vizesi, uzun süreli staj ya da uzun süreli eğitim vize türleri uygulanmaktadır.
Seyahatten önce, seyahat amacı ve kalış süresine göre başvurulacak vize türü de belirlenmelidir. Kısa süreli konaklamalarda, Türkiye Cumhuriyeti resmi pasaport (diplomatik, hizmet, hususi pasaport) hamili kişiler vize uygulamasından muafken, bordo (umumi) pasaport sahipleri vize uygulamasına tabiidir. Gerekli evraklar kişinin vize türüne ve mesleki durumuna göre değişiklik göstermektedir. Belçika vizesi gerekli evraklar için yazının devamını okuyunuz.
Belçika’ya turistik olarak gidecek Türkiye Cumhuriyeti umumi pasaport sahibi vatandaşların ve Türkiye’de ikamet eden başka ülke vatandaşlarının Belçika Turistik Vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Belçika Turistik Vize, Belçika Schengen Vizesi kapsamında değerlendirilen 6 aylık süre içerisinde 3 ayı geçmeyen turistik seyahatleri ifade etmektedir.180 günlük süre içerisinde 90 günü geçmeyen konaklamalarında Türkiye Cumhuriyeti resmi pasaport sahipleri (Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport sahipleri) Belçika Turistik Vize alımından muaftırlar. Belçika Turistik Vize gereklilikleri Belçika Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Gerekli evraklar temel evraklar ve bunun yanında mesleki evraklara göre belirlenmektedir. Her koşulda konsolosluğun ek evrak talebinde bulunabilmektedir.
Seyahatinize ve mesleki durumunuza ilişkin evrakların belirlenmesi için 0212 963 61 10 numaralı irtibat hattından bize ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz ile yapılan görüşmeler sonucunda verilen bilgilerin doğrultusunda kişiye en uygun seyahat planı ve gerekli evrak listesi düzenlenip kişiye e-posta yoluyla iletilmektedir. Bilgilendirme mesajları ve görüşmelerden ücret talep edilmemektedir. Belçika Turistik Vize için gerekli evrakların listesine yazının devamında bulunan Belçika Vizesi için gerekli evraklar listesinden ulaşılabilmektedir. Başvuru süreciyle alakalı detaylı bilgi için yazının devamını okuyunuz.
Belçika’ya ticari amaçlarla ziyaret edecek Türkiye Cumhuriyeti umumi pasaport sahibi vatandaşlar ile Türkiye’de geçerli bir oturumu olan yabancı ülke vatandaşları için Belçika Ticari Vize gerekmektedir. Bahsedilen ticari amaç, iş toplantıları, iş görüşmeleri vb. ticari faaliyetleri kapsamaktadır. Belçika Ticari Vize, en çok 6 aylık geçerli olarak 3 ay konaklamalı seyahatleri içerdiği için Belçika Schengen Vize kapsamında değerlendirilmektedir. Bu süreyi aşan ziyaretler Belçika Ulusal Vize kapsamında değerlendirilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Resmi pasaport hamilleri, bu süreleri aşmayan seyahatlerinde Belçika Ticari Vize uygulamasından muaftırlar.
Temel olarak istenen evraklar dışında evraklar mesleki duruma göre belirlenmektedir. Temel evrak listesi ve mesleki statülere uygun evrak listesi için yazının devamında yer alan Belçika Vizesi için Gerekli Evraklar başlıklı kısmı okuyunuz. Bu kategoriden Belçika Vizesi talep edecek Umumi pasaport sahiplerinin ticari amacı kanıtlar evraklarını da başvurularında sunmaları gerekmektedir. Belçika Ticari Vize için referanstan davetiye mektubu gerekmektedir. Bu davetiye mühürlenip imzalanmalıdır ve şu bilgileri içermesi gerekmektedir:
Bu orijinal davetiyenin taraması kabul edilmektedir. Belçika Ticari Vize başvurularında bazı durumlarda çalışma izni talep edilebilmektedir. Başvurudan önce Belçika’daki şirkete çalışma izninin gerekip gerekmediği sorulmalıdır.
Belçika’da ikamet eden ya da Belçika vatandaşı aile, arkadaş ya da akraba ziyaret edilecekse Belçika Aile Ziyareti Vizesi başvurusu yapılması gerekmektedir. Belçika Aile Ziyareti Vizesi başvuruları 6 ayda 3 aylık kısa konaklamalar için yapılmaktadır. Bu sebeple Belçika Schengen Vizesi kapsamında değerlendirilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti resmi pasaport hamilleri Belçika Aile Ziyareti Vizesi uygulamalarından muaftırlar. 3 aydan uzun konaklama gerektiren durumlarda Belçika Ulusal Vize kapsamında Aile Birleşimi Vize başvurusu yapılmaktadır. Belçika Aile Birleşimi Vizesi Belçika Schengen Vizesi değildir ve yalnızca Belçika’da aile ferdi varsa başvurulabilmektedir. Aile ferdi ile kastedilen eş, 18 yaş altı çocuk ve 18 yaş altı eşin çocuklarıdır. Belçika Aile Birleşimi Vizesi başvurusu yapacak kişilerin bu kategoriye girdiğine dair kanıt sunmaları istenir.
Aile Ziyareti için ek olarak Belçika’daki kişiyle olan bağı gösterir Nüfus Kayıt Örneği, aile ya da akrabadan davetiye ve Belçika kimlik kartının kopyası gerekmektedir.
Arkadaş Ziyareti için ek olarak arkadaştan davetiye mektubu ve Belçika Kimlik Kopyası gerekmektedir.
Belçika Şoför Vizesi, Türkiye’de kayıtlı araçlar ile Belçika’ya uluslararası kargo ve yolcu taşıyan sürücü başvuru sahipleri için geçerlidir. Kişilerin ülkeye şoförlük amacıyla gireceklerini gösteren belgelerin başvuruda ibraz edilmesi gerekmektedir. Belçika Tır Şoförü vizesi için gerekli evraklar şu şekildedir:
Belçika Evlenme Vizesi, Belçika’da evlenmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken vize türüdür. Avrupa Ekonomik Topluluğu dışında bir ülke vatandaşlığı olan kişiler bu vizeye başvuru yapmaktadır. Evlenilecek kişinin Belçikalı olması, geçici bir oturumunun (A veya H Kart) ya da uzun süreli oturumunun (CIRE, CIE, B, C, D, D veya F+) bulunması gerekmektedir. Vize onaylandıktan sonra, uzun süre kalma talebi evlenilen kişinin ikamet ettiği bölgenin belediyesine sunulmalıdır. Son 59 ayda parmak izi vermiş kişilerin parmak izi vermelerine gerek yoktur. Evrakların orijinal belge ve iki fotokopi olarak sunulmalıdır.
Ek olarak, ilişkinin sürekli ve istikrarlı bir niteliğe sahip olduğuna dair ispat, evlenme beyannamesi, adli sicil kaydı, Belçika’daki kişinin kimlik ve ikamet izni kopyaları, yeterli konaklama sağlandığının kanıtı, yanına yerleşilen kişinin geçim imkanları ve sigorta kurumundan yanına yerleşilecek kişinin sigorta kurumuna bağlı olduğunu ve hem kendi hem aile üyelerinin risklerini kapsayan yeterli sağlık sigortasına sahip olduğunun kanıtı gerekmektedir. İlişkinin devamlı ve istikrarlı bir niteliğe sahip olduğunun ispatı için ortak bir çocuğa sahip olmak, Belçika ya da başka bir ülkede en az 1 sene birlikte yaşamış olmak veya en az 2 yıldan bu yana birbirlerini tanıyor olmak (düzenli temas+ toplam 45 günlük 3 buluşma) sayılabilmektedir. Hollanda, Fransızca ya da Almanca dışında hazırlanan tüm belgeler yeminli tercüman tarafından çevrilmelidir.
Belçika birlikte yaşama vizesi, Belçika vatandaşıyla ya da Belçika oturumu olan kişiyle birlikte yaşamak isteyen kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Vize verildikten sonraki uzun süreli oturum talebi, Belçika vatandaşının bulunduğu bölge belediyesine beyan edilmelidir. Son 59 ay içerisinde Schengen vizesi için parmak izi vermiş kişilerin parmak izi vermesine gerek yoktur. Yaş ve bekârlık koşulu bulunmaktadır. Bekârlık belgelerinin tercümeli ve noter onaylı olması gerekmektedir. Bunun dışında ilişkinin devamlı olduğunun kanıtı sunulmalıdır. Başvuru sahibinin maddi yeterliliği olması gerekmektedir. Adli sicil kaydı, sağlık raporu, Belçika’da yanına yerleşilecek kişinin kimliği ya da ikamet izninin kopyası gerekmektedir.
Belçika Çalışma Vizesi, Belçika’da çalışmak isteyen kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Belçika D Tipi Ulusal Vize kapsamında değerlendirilmektedir. Gerekli evraklar Belçika Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Evrakların orijinal halleri ve bu orijinal hallerine ait iki adet kopyaları gerekmektedir. Müracaat tarihinden itibaren en az 12 ay geçerli bir pasaportun olması, idari harç bedelinin ödenmiş olması, sağlık raporu, adli sicil kaydı ve çalışma izni gerekmektedir. Çalışma izni yoksa kişinin çalışma izninden muaf tutulduğunu gösteren resmi belge gerekmektedir. Hazırlanan tüm belgelerin yeminli bir tercüman ile çevirisinin yapılması gerekmektedir.
Belçika Krallığı’nda, 90 günden uzun süreli konaklamayı sağlayan vizedir. Belçika’da bir aile yanına yerleşip geçici süreli konaklayarak ve ev işlerine yardım ederek aynı zamanda dil bilgilerini geliştirmeyi amaçlayan kişilerin Belçika Au Pair Vize başvurusu yapmalar gerekmektedir. Bu vize genç vatandaşların Belçika’da bir aile yanında konaklayarak, hem Belçika kültürüne hem resmi dilleri olan Fransızca, Almanca ya da Felemenkçe’ye adapte olmaları için uygun olan izni vermektedir. Gerekli evraklar konsolosluk tarafından belirlenmektedir. Ek olarak, idari harç bedelinin ödenmesi ve çalışma izninin olması gerekmektedir. Başvuruda, Belçika'daki konaklama kanıtlarının da sunulması gerekmektedir.
Özel kurumda staj yapacak ya da öğrenim görecek kişilerin dil yeterliliği bulunması ve bunu ispatlayan sertifika ya da belgelerinin bulunması gerekmektedir.