Vize nedir?
Vize, Bir ülke hükümeti adına yetki verip kişinin o ülke vatandaşı olmayıp giriş iznini sağlayan, sahibinin pasaportunun bir sayfasına yapıştırılan bir belgedir. Bir vizeye sahip olmak, Belçika Krallığı sınırlarına girişi garanti etmemektedir. Giriş her durumda Sınır Güvenliğine bağlıdır.
Vize için nereden başvurabilirim?
Vize başvurusu, İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir. Bütün başvurular Türkiye’deki Belçika Başkonsolosluğu ya da Büyükelçiliği tarafından değerlendirilecektir.
Belçika Vize Başvuru merkezinden vize başvuru için randevuya ihtiyacım var mı?
Evet, başvuru yapmak isteyen kişiler randevu alması gerekmektedir.
Ne kadar süre önceden vize başvurusunda bulunmalıyım?
Tavsiyemiz, vizeniz onaylanana kadar bilet satın almayınız ya da iade edilemez seyahat turuna yazılmayınız. Bazen vize başvuru değerlendirme süreci uzayabilir, başvurunuzu seyahat tarihinden önce yapınız. Vize başvurunuzu en az seyahat tarihinden 15 gün önce yapılmalıdır, fakat seyahat tarihinden 3 aydan önce başvurular kabul görmemektedir.
Vize Başvuru Formu doldurmalı mıyım? Vize Başvuru Formunu doldurmada yardımcı oluyor musunuz?
Vize Başvuru Formu her başvuru sahibi için gereklidir. Her başvuru sahibi ayrı set evrak hazırlaması gerekmektedir. Vize başvuru formunu doldurma hizmetlerimiz arasındadır. Gerekli evraklar için temsilcilerimiz ile iletişime geçiniz.
Hangi dilde başvuru formu doldurulmalıdır?
Fransızca / Flemenkçe / Almanca / İngilizce ya da Türkçe dillerinde vize başvuru formu kabul edilebilmektedir. İstanbul için Türkçe açıklamalı başvuru formları kabul edilmemektedir. Başvuru formları Fransızca / Flemenkçe / Almanca veya İngilizce olarak doldurulmalıdır.
Davet mektupları nereye yollanmalıdır?
Davetiyeler mutlaka başvuru sahibine yollanmalıdır. Vize başvurusu yapana kişi muhakkak davet yazısını diğer başvuru evrakları ile beraber sunmalıdır. Lütfen davetiyeyi Büyükelçilik / Başkonsolosluğun vize birimine yollamayınız.
Seyahatimi reşit olmayan çocuğumla yapacağım, şahsıma hazırlamış olduğum tek set evrakları çocuğum başvurusunda belirterek kullanabilir miyim?
Her başvuru sahibi için başvuru evrakları münferiden ayrı ayrı hazırlanmalıdır. Reşit olmayan çocuklar için; anne ve babanın pasaportunda kayıtlı olsa ya da kendi pasaportu olsa dahi, davetiyesi ve gerekli başvuru evrakları ayrı bir set olarak hazırlanmalıdır. Belçika vizesi başvurusu için ödemesi yapılmış olmalıdır.
Seyahat sağlık sigortamı vize sonucundan önce yaptırmalı mıyım?
Evet. Mutlaka seyahat sağlık sigortanızı Schengen bölgesinde kalacağınız süre boyunca, seyahat başlangıcınızdan en az 1 gün önce başlar ve seyahatinizin bitişinden en az 1 gün sonra sona erer şekilde yaptırmalısınız. En az 30.000 Euro teminatlı, tıbbi müdahale, hastane ve hastalık veya sağlık amaçlı ülkeye geri gönderebilmeyi kapsamalıdır. Geçerli bir seyahat sağlık sigortanız yok ise kurumumuzdan satın alabilirsiniz
İtalya, Almanya veya Fransa’ya gitmek istersem, Belçika vizesine başvuruda bulunabilir miyim?
Eğer Schengen bölgesinde birden fazla ülkeyi kapsayacak şekilde bir seyahat planınız varsa ve Schengen vizesi için Belçika Krallığı’na başvuruda bulunmayı planlıyorsanız, varış yeriniz ve en fazla kalacağınız yer Belçika sınırları içerisinde olmalıdır. Bunu aşağıdaki evraklarla kanıtlamanız gerekmektedir: Ana Varış yeriniz.
Ana Varış yeriniz.
Ülke bazında seyahat sebebi.
En fazla sürede kalınacak ülke.
İlk Varış ülkesi (Eğer bütün ülkelerde aynı uzunlukta kalınacaksa).
Belçika Büyükelçiliği / Başkonsolosluğuna görüşmeye gitmeli miyim?
Bazı durumlarda şahsi görüşmeler olabilmektedir. Büyükelçilik / Başkonsolosluk vize görevlisi gerekli gördüğü durumlarda başvuru sahibini yüz yüze görüşmeye çağırabilir, bu görüşme vize değerlendirme süreci esnasında yapılmaktadır.
Alınan vize sadece Belçika sınırları içerisinde mi geçerlidir? Schengen vizesi nedir?
Türkiye’deki Belçika Büyükelçilik/Başkonosolosluğu Belçika ülkesi için Schengen vizesi vermektedir. Bu Schengen vizesi ile 26 Schengen ülkesine giriş yapabilirsiniz. Eğer başvuru sahibi, diğer Schengen ülkelerine girmek isterse, gittiği ülke vizeyle ilgili işlem yapması kendi sorumluluğundadır, diğer Schengen ülkelerinin kararlığı alttaki gibi olacaktır:
Ana varış ülkesi
Ülke bazlı ana ziyaret sebebi.
En fazla kalacağı ülke.
İlk giriş yapılacak ülke.
Geçerli başka bir ülkenin Schengen vizesine sahip kişi Belçika Krallığına seyahat edebilir. Muhakkak vizede giriş sayısı ve geçerlilik süreleri kontrol edilmeli ve Belçika’da kalacağı süreleri kapsamalıdır.
Schengen ülkeleri: Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Luxemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre.
Başvuru sonucum kabul görmemesi durumunda ücretimi geri alabilir miyim?
Vize başvuru ücreti, başvuru ücretidir ve hizmet ücreti parmak izi koordinasyon merkezi ücretini ve servis ücretini kapsar. Ödenmiş olan vize başvuru ücretleri vizenin onaylanacağı garantisini vermez. Başvurunun iptal edilmesi ya da kabul edilmemesi ücretin iade edileceği anlamına gelmez.
Başvuru esnasında eski pasaportumu göstermem gerekir mi?
Bu son derece yardımcı olacaktır. Eğer eski pasaportunuzda eski vizeler mevcut ise eski ziyaretinizde kullandığınız vizeler (örnek; Schengen, İngiltere, İsviçre, Kanada, Amerika) yeni pasaport başvurusu esnasında geri istediğinizi belirtebilirsiniz. Belçika vizesi başvurusunda sahip olduğunuz eski pasaportunuzu ekleyip başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru sonucunun hızlanması için son derece yararlı olacaktır.
Başvuru işlemi sonucunda vizemi alabilir miyim?
Hiçbir kurum size vize garantisi veremez. İşlem sonucu olumlu ya da olumsuz olabilir. Bu Türkiye’deki Belçika Büyükelçilik / Başkonsolosluk tarafında saklıdır. DataGlobal Visa Services sonuçla ilgili hiçbir şekilde etki etme hakkına sahip değildir.
Başvurum ne kadar sürede sonuçlanır?
İşlem süresi Türkiye’deki Başkonsolosluğu / Büyükelçiliğinin vize bölümünün iş ve sezon yoğunluğu durumuna göre değişmektedir. Ortalama 15 iş günüdür.
Kararı kim veriyor?
Bütün başvurular İstanbul ve Ankara’daki koordinasyon merkezleri tarafından toplanıp işleme alınması için Ankara ve İstanbul’daki ilgili Belçika Başkonsolosluğu / Büyükelçiliğine yollanır. Vize sonucunun olumlu ya da olumsuz olması Türkiye’deki Belçika Başkonsolosluğu / Büyükelçiliğinin kararıdır.
Eğer vizem reddedilirse, tekrar ne zaman başvuru yapabilirim?
Vizenizin reddi durumunda istediğiniz zaman tekrar başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzun reddi durumunda tekrar başvuru yapabilmek için herhangi bir zaman aralığı kısıtlaması yoktur. Gereken şekilde yeni başvurunuz değerlendirilecektir. Eğer önceki başvurunuzdan herhangi bir değişiklik olmazsa ya da vize reddinin sonucunu değiştirebilecek bir değişiklik olmaz ise yeni yapacağınız başvuru da aynı şekilde sonuçlanabilir. Başvurunuzda sahte evrak bulunmadığı sürece bir önceki reddiniz her seferinde aynı şekilde sonuçlanacaktır anlamına gelmez..
Eğer tekrar başvuru yapacaksanız başvuru işlem sürecini tamamen baştan yapmalısınız. Tekrar vize başvurusu yapmak için vize ve hizmet bedelini ödemelisiniz.