Hollanda Ticari Vize
Hollanda Ticari Vize, Hollanda ülkesi Schengen Bölgesi’ne üye ülkeler arasında bulunmaktadır. Bu yüzden Hollanda’ya kısa süreli yani (90 günden az) seyahatte bulunacak kişiler, Hollanda Schengen Vizesi için başvuru yapmaları gerekmektedir. Buradaki önemli nokta ise Hollanda Schengen Vizesine sahip olan kişilerin seyahatlerini Hollanda’dan başlatmaları gerektiğidir. Bu sayede diğer Schengen ülkelerine de Hollanda Schengen vizesi ile seyahat edilebilmektedir.
Hollanda Schengen Vizesi Nedir?
Schengen Vizesi, seyahat edilecek Schengen üyesi ülkelerde maksimum 90 gün ikamet etme şansı tanımaktadır. Fakat Schengen Vizesine ilk kez müracaat edecek kişilere kısa süreli yani 1 hafta gibi vize verilmektedir. Bu süre sonraki seyahatlerde kademeli bir şekilde artırılmaktadır. Öte yandan vizenin kullanımı ve Hollanda seyahatlerinin sıklığı vize süresi çeşitli durumlarda kişilere daha uzun süre ikamet etme şansı tanımaktadır.
Hollanda Ticari Vizesi, Hollanda Turistik Vizesi, Hollanda Transit Vizesi ve Hollanda Aile Ziyareti Vizesi gibi vize çeşitleri Hollanda Schengen Vizesi kapsamına girmektedir. Schengen vizesi; Avusturya, Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İsviçre’de geçerliliğini sürdürmektedir.
Hollanda Ticari Vizesi Başvuruları Nereye Yapılmaktadır?
Hollanda’ya seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Hollanda Vizesi başvurularını Hollanda Konsolosluğu, Hollanda Büyükelçiliği ve Vize Danışma Merkezleri ile Turizm/seyahat acentelerine yapabilmektedirler.
Hollanda Konsolosluğu, kısa süreli (90 günden az) seyahatler için vize başvurularını kabul etmemektedir. Tabi istisnai durumlar hariç. Bu yüzden Hollanda’ya kısa süreli (90 gün süreli) seyahat etmeyi amaçlayan kişiler vize işlemlerini Hollanda Konsolosluğu aracılığıyla yetkilendirilen Vize Başvuru Merkezleri tarafından yapabilmektedirler. Hollanda’ya uzun süreli (çalışma, eğitim, aile birleşimi gibi) nedenlerle seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, bu ülkede 90 günden fazla konaklama gerektiren vize çeşitleri için başvurmaları gerekmektedir. Bu kişiler başvurularını direkt olarak Hollanda Konsolosluğu’na ve Hollanda Büyükelçiliği’ne yapmalıdır.
Hollanda Ticari Vizesi Alabilmek İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
- Pasaport: Hollanda Ticari Vizesi başvurusunda bulunacak kişinin pasaportu 10 yıldan eski olmamalıdır. İçerisinde ise en az 2 adet boş vize sayfası olmalı ve planlanan dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olmalıdır.
- Başvuru Formu: Hollanda vizesi ve Hollanda Ticari Vizesi için başvuru yapacak kişi tarafından eksiksiz, dikkatli bir şekilde doldurulmuş ve imzalanmış vize başvuru formudur. Başvuru sahibi eğer 18 yaşının altında ise başvuru formuna her iki velinin de imza atması gerekmektedir.
- Vize Talep Dilekçesi: Konsolosluğa hitap eden, şirketin antetli kağıdına, kaşe ve ıslak imzalı, çalışanın görev başlangıç tarihi, şirketteki pozisyonu, seyahat tarihini kapsayan belgeler olmalıdır.
- Fotoğraf: Fotoğraf standartlarına uygun, en az 6 aydan eski olmayan, arka fonu beyaz iki adet biometrik fotoğraf (35X45).
- Vize Ücreti: Vize ücreti nakit olmak şartı ile başvuru merkezinde ödenmektedir.
- Seyahat Sağlık Sigortası: Bütün seyahat süresini kapsayan, ülkeye geri dönüş, acil hastane bakımı ya da acil tıbbi bakım gibi masrafları içeren, 30000 € teminat tutarına sahip, Schengen bölgesinde geçerlidir ibaresi yer alan bir seyahat sağlık sigortasıdır.
- Acente/Firma Yetkilendirme Yazısı: Başvuru yapan kişi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış olması gerekmektedir. Başvuru şahsen yapıldığında ise bu belgeye gerek yoktur.
- Finansal Durumu Gösteren Belgeler: Son dönemlere ait mali durumu gösteren evraklardır. Banka hesap dökümleri, ruhsatlar, tapular ve kira kontratları.
- Şirketin Banka Hesap Özeti: Minimum 4000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte olması zorunludur.
- Pasaport Fotokopileri: Yeni pasaportun veya tüm eski pasaportların işlenmiş sayfalarının fotokopileri (kimlik bilgileri, geçerlilik süreleri, varsa vizeli ve mühürlü sayfalar gibi) mevcut ise eski Schengen, Amerika, İngiltere ve Kanada vizelerinin fotokopileri gerekmektedir.
- Otel Rezervasyonu: Bütün seyahat süresini içeren onaylı otel rezervasyonu, otel rezervasyon tarihlerinin, rezerve edilen gidiş-dönüş uçuş tarihleri ile uyumlu olması gerekmektedir. Diğer Schengen ülkeleri de ziyaret edilecekse seyahat programı da dosyaya eklenmelidir.
- Uçak Bileti Rezervasyonu: Gidiş-dönüş uçak rezervasyonu ya da herhangi bir ulaşım aracına dair kanıtlayıcı belgeler. (ruhsat, ehliyet, araç sigortası).
Bunların yanında başvuru yapan kişi çalışan ise;
- Davetiye,
- İşveren izin belgesi,
- SGK ile giriş bildirgesi ve hizmet dökümü,
- Güncel şirket evrakları (sicil gazete, imza sirküleri fotokopileri, vergi levhası ve faaliyet belgesi de 3 aydan eski olmamalıdır).
Başvuru yapan kişi serbest meslek ile uğraşıyor ise;
- Ticaret gazetesi kaydı,
- İlgili meslek odası sicil kaydı,
- Vergi levhası,
- Maaş bordroları (en az 3 aylık olmalı),
- Şirketin banka hesap özeti gereklidir.
Başvuru yapan kişi kamu personeli ise;
- Kurum yazısı gereklidir.
Başvuru yapan kişi çiftçi ise;
- Ziraat odası sicil kaydı,
- Ekili tarım alanının ya da toprağının olduğuna dair belge gereklidir.
Başvuru Sahibi Şoför ise;
- C2 belgesi,
- Uluslararası ehliyet,
- Şoförlerin ya da çalışanların listesi,
- Şirket teminat yazısı ve şirketin üyesi olduğu halinde UND tarafından verilen teminat yazısı gereklidir.
- Hollanda’daki şirketten gelen davet mektubu veya iş ortaklığı belgesi,
- TIR numarası gösterilmiş olan eski ve güncel CMR kayıtları gereklidir.