Schengen Bölgesi
Schengen Bölgesinde 26 ülke bulunmaktadır:
- Şu an Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerin 22’si Schengen Anlaşmasını uygulamaktadır (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan)
- İsviçre, Norveç, Lihtenştayn ve İzlanda Schengen Anlaşmasına dahil olarak anlaşmayı uygulasa da Avrupa Birliği’ne üye değildir.
Schengen Bölgesinin dışındaki diğer altı Avrupa Birliği’ne Üye Ülke ise BK, İrlanda, Kıbrıs, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’dır.
AB üyesi olan Kıbrıs henüz tam olarak Schengen Bölgesi üyesi değildir. Üye ülke ve Schengen alanının mevcut üyeleri arasındaki sınır kontrolleri, AB konseyi sınır kontrollerinin kaldırılması için gerekli koşullara karar verene kadar devam ettirilmelidir. Ancak Kıbrıs, Schengen vizesini ve AB üyesi ülkelerin oturma izinlerini 5 günü geçmeyen bir geçiş amacıyla kullanılan ulusal vize ile eşdeğer görmektedir.
Monako, Andora, San Marino Prenslikleri ve Vatikan da Schengen vizesi olanların hiçbir resmi uygulamaya tabi tutulmadan topraklarına girmesine müsaade etmektedir.
Schengen vizesi almam gerekiyor mu?
Türk pasaportu sahipleri
Türk vatandaşı iseniz Schengen Bölgesine girebilmek için, kalış sürenizin uzunluğuna veya seyahat belgenizin cinsine bakılmaksızın geçerli bir vizenizin bulunması şarttır; ancak Schengen Bölgesinde kalmanıza olanak sağlayan geçerli bir oturum izniniz varsa vize almanıza gerek yoktur.
Türk diplomatik veya kırmızı, yeşil ve gri renkli özel pasaport sahipleri 6 aylık zaman diliminde 90 günü aşmamak kaydıyla vize almadan Schengen Bölgesinde kalabilmektedir.
Diğer ülke vatandaşları
Bazı ülkelerin vatandaşları Schengen Bölgesine kısa süreli kalış veya transit geçiş amacıyla girişleri için vize alma zorunluluğundan muaftır:
- Avrupa Ekonomik Alanı vatandaşları: EEA (Avrupa Ekonomik Alanı) bölgesine Avrupa Birliği’ne üye 28 Devlet ile İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç dahildir.
- Bazı ülkelerin vatandaşlarının turistik veya ticari amaçlarla (çalışma izni verilmez) yapılan bir seyahatin parçası olan ve 3 ayı aşmayan kısa süreli kalışlar için vize alması gerekmez.
- Mavi veya kırmızı renkli Birleşmiş Milletler “lesepase” seyahat belgesine sahip olan kişilerin, hangi ülkenin vatandaşı olurlarsa olsunlar, İsviçre’de kısa süreli kalışları için vize almaları gerekmemektedir.
Vize almak için nasıl başvuru yapabilirim?
İletişime geçtiğiniz DataGlobal Visa Services müşteri temsilcisinden vize randevunuzu oluşturmak için randevu talep formu isteyiniz. Akabinde e-mail yoluyla size gönderilecek olan randevu formunu doldurduktan sonra tekrar e-mail yoluyla temsilcinize iletiniz. Gün içerisinde en uygun randevu tarihi adınıza oluşturulduktan sonra randevu detaylarınız tarafınıza iletilecektir.
DataGlobal Visa Services ile hangi tür İsviçre vizelerine müracaat edebilirim?
İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu’na aşağıda listelenen vize çeşitlerinden biri için başvuru yapacak kişiler DataGlobal Visa Services aracılığıyla vize başvurusunda bulunabilirler.
- Turistik vize
- Ticari vize
- Ziyaret amaçlı vize
- Yaz okulu vizesi
- Kültür ve spor etkinlikleri vizesi / 3 aydan kısa süreli öğrenci vizeleri
- Kamyon şoförü vizesi
- Tıbbi tedavi vizesi
- Transit vize
Doğrudan İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu’na yapılması gereken başvurular hangileridir?
Bütün uzun süreli vizeler ve özel izin gerektiren kısa süreli vizeler. Aşağıda listelenen vize çeşitleri için başvuru yapacak kişiler randevu alarak doğrudan İsviçre İstanbul Başkonsolosluğuna başvurmalıdırlar.
- Çalışma
- Aile birleşimi
- Uzun süreli öğrenim
Vize başvurumu ne zaman yapmalıyım?
Vize başvurunuzu Schengen bölgesine varış tarihinizden en fazla 90 gün önce yapabilirsiniz. Ortalama sonuç 6 ile 8 iş günü sonunda belli olmaktadır, fakat bazı durumlarda (eksik evrak, ziyaret vizesi başvurularında değerlendirme aşamasında ekstra taahhüt belgesi talebi, çalısma vizesi.. gibi durumlarda) daha uzun sürebilmektedir. Konsolosluk, planlanmış gidiş tarihinden en az 15 iş gününden önce başvurmanızı tavsiye etmektedir. Fakat yoğun başvuru dönemlerinde en erken randevu tarihi 15-20 gün sonrasını bulabildiğinden ortalama 1 ay öncesinden başvuru yapmanız faydalı olacaktır.
Uzun süreli vize için başvuru yapacak kişiler seyahat tarihlerinden en fazla 5 ay (150 gün) önce İsviçre Konsolosluğundan randevu alabilirler. İşlemler 6-8 hafta sürebilir, dolayısıyla başvurunun mümkün olduğunca erken yapılması önerilmektedir.
Hangi vize türü için başvuruda bulunmalıyım?
90 günden kısa süreler için kısa süreli vize,
90 günden uzun süreli vizeler için uzun süreli vize,
Türlerinden seyahat amacınıza uygun olan vizeye başvurmalısınız.
Kısa süreli vize nedir?
Kısa süreli vize, diğer bütün şartlara da uyulduğunda, tüm Schengen ülkelerine girme ve 6 aylık zaman diliminde toplam süresi 90 günü aşmamak kaydıyla kesintisiz tek bir ziyaret ya da birden çok ziyaret gerçekleştirme olanağı sağlamaktadır. Kısa süreli vize Schengen Bölgesine tek girişli ya da çok girişli olarak düzenlenebilir.
- Tek girişli vizeler Schengen Bölgesine girip en fazla 90 gün olabilen vizenin süresi boyunca ayrılmadan orada kalmaya izin vermektedir. (örneğin: 1 Temmuz-28 Eylül için)
- Çok girişli vizeler ise 26 Schengen Ülkesinden birinin ya da birkaçının sınırları içinde toplam süresi 90 günü aşmayan birden fazla kalışa izin vermektedir. Bu kalış, vizenin geçerlilik süresi içinde kesintisiz ya da birkaç döneme ayrılmış şekilde olabilir.
Uzun süreli vize nedir?
İsviçre’de 90 günden fazla kalmayı planlıyorsanız uzun süreli (D type – ulusal) vize için başvurmalısınız.
90 günden uzun süren kalışlar ulusal yetki alanına girmektedir ve Schengen Anlaşması kapsamında değildir.
Uzun süreli vizelerin de farklı türleri vardır:
- Aile birleşimi
- İsviçre’de öğrenim
- İsviçre’de çalışma
Vize birimi benden ek belgeler ve bilgiler sunmamı isteyebilir mi?
Evet. İsviçre Başkonsolosluğu kişisel durumunuza göre ek belgeler ve bilgiler sunmanızı isteyebilir.
Seyahat Sağlık Sigortası ile ilgili koşullar nelerdir?
Avrupa Birliği’nin düzenlemesine göre (22 Aralık 2003 tarihli 2004/17/CE sayılı Karar) zorunlu belge olarak seyahat sigortası yaptırmış olma şartı bulunmaktadır. Seyahat sigortası:
- Kısa süreli vize için başvuruyorsanız Schengen bölgesinde geçerli olmalıdır
- Uzun süreli vize için başvuruyorsanız ve gerekli belgeler arasında yer alıyorsa İsviçre içinde geçerli olmalıdır
Seyahat sigortanız hastalık durumunda kişinin kendi ülkesine geri dönmesi, acil tıbbi müdahale veya hastanede acil tedavi ile ilişkili olarak çıkabilecek masrafları karşılayabilmek için en az 30.000 Avro teminatlı olacak şekilde düzenlenmek zorundadır. Seyahat sigortası Schengen Bölgesinde kalınacak süre boyunca tüm Schengen Ülkelerinde geçerli olmalıdır.
İsviçre Schengen Vizesi ile İsviçre Ulusal Vizesi arasındaki fark nedir?
Schengen vizesi (C Tipi) Schengen Bölgesi üye ülkelerinden biri tarafından verilen ve 6 aylık zaman diliminde toplamda 90 günle sınırlı olan kısa süreli kalışlar için sadece Schengen ülkelerinde geçerli olan vize türüdür.
Bu tür vize başvurusu alma ve kabul etme kararı gidilecek ülkenin konsolosluğu tarafından verilmektedir. Birden çok Schengen ülkesinin ziyaret edilmek istenmesi durumunda asıl gidilecek yer; seyahatin amacına ya da ülkelerde kalış süresine göre belirlenir. Schengen ülkesinde çalışmak için kalmak vizenin turistik seyahat, aile ziyareti ya da başka bir ülkede özel amaçlı ziyareti kapsayan yetki alanını aşmaktadır.
Uzun süreli ulusal vize (D Tipi) sadece İsviçre’de oturma izni almak için ve 90 günden uzun süreli kalışlar için geçerlidir. Ulusal vize ile diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek de mümkündür.
Premium ve Prime Time Randevu Hizmetleri nedir?
Premium Hizmet
Premium hizmet kapsamında vize randevunuz esnasında aşağıdaki hizmetler verilmektedir.
- Soğuk -sıcak içecekler ve dergiler eşliğinde Premium Lounge’da başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz,
- Size özel sakin bir ortam sunar,
- Hızlı ve verimli bir hizmet (hızlandırılmış, minimum bekleme süresi)
Premium hizmetlerden 200 TL ek ücret karşılığında faydalanabilirsiniz,
Alacağınız Premium hizmet sadece başvuru sürecinizin rahat bir ortamda olmasını sağlar ve kesinlikle size vizenizi alma sözü vermez, erken randevu hakkı vermez ve İstanbul İsviçre Başkonsolosluğu tarafından hızlandırılmış bir süreçten faydalanmanızı sağlamaz
Prime Time Randevu Hizmeti
Prime time randevu hizmeti başvurana İsviçre Schengen Vize başvurusunda Cumartesi ile Pazar günleri haricinde randevu esnekliği sağlamaktadır.
Prime Time randevusu hafta içi her gün (Pazartesi-Cuma) saat 8:00 – 8:30 arası ile 13:30 – 16:00 saatleri arasındadır.
Hizmet ücreti kişi başı başvuru ücretine ek olarak 200 Türk lirası olup İstanbul Başkonsolosluğu’na yapılacak başvurularda geçerlidir.
Önemli duyuru: Prime Time randevu hizmetini kullanan başvuranların her hangi bir öncelik, hızlandırılmış veya olumlu sonuç alma garantisi yoktur. Her başvurunun Schengen kurallarına uyum sağlaması gerekmektedir.