Vize Başvuru İşlemleri
Romanya Orta Avrupa’nın güney doğusunda yer alan, Balkan Yarım Adası’nın kuzeyinde bulunan bir ülkedir. Kişiler buraya turistik, ticari, çalışma, öğrenim amaçlı gitmektedir. Romanya vizesi 3 sınıfta alınmaktadır. A sınıfı Havaalanı Transit Vizesi, B Sınıfı Transit Vize, C sınıfı Kısa Süreli Vizeler ve D tipi Uzun Süreli Ulusal Vizelerdir. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahiplerinin 180 gün içerisinde 90 güne kadar yapacakları kısa süreli Romanya seyahatlerinde C Tipi vize muafiyeti bulunmaktadır. Bordo (umuma mahsus) pasaport sahiplerinin kısa süreli seyahatlerinde Romanya Vizesi başvurusu yapması gerekmektedir.
Romanya geçici oturum olarak da bilinen kısa süreli C Tipi Vize, çeşitli amaçlarla turistik, ticari, aile ziyareti vb. seyahatlerde Romanya’ya girişi sağlayan vize türüdür. Kısa süreli C Tipi vize, 180 gün içerisinde 90 gün kalış hakkı sağlamaktadır. Kısa süreli Romanya seyahatlerinde, Diplomatik, Resmi ve Özel pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeden muaf tutulmaktadırlar. Bordo pasaport saihibi vatandaşlar C tipi vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Romanya Kısa Süreli C Tipi Vizede sonradan süre artırımı olmamaktadır. İstenilen evraklar yazının devamında belirtilmiştir. Başvuran kişinin durumuna ve seyahat amacına göre istenen evraklar farklılık gösterebilmektedir. Detaylı bilgi için 0212 963 61 10 numaralı hattan bizi arayabilirsiniz.
Romanya’ya turistik amaçlı seyahatler için başvurulması gereken vizedir. Turistik vize C tipi kısa süreli vize kapsamında değerlendirilmektedir. Bu anlamda kalış süreleri 6 aylık süre zarfında 90 günü geçmemektedir. Yukarıda da belirtilen gibi diplomatik, hususi ve hizmet pasaportlarına sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları turistik vize alımından muaf tutulmaktadır. Romanya Turistik Vize gerekli evrakları Romanya Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir ve kişinin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Gerekli evrakların listesi için yazının devamını okuyunuz. Konsolosluğun, gerektiği durumlarda ek evrak talep edebileceğinin unutulmaması gerekmektedir.
Öğrenci ve Ev hanımları için sponsorun mali durumunu gösterir evraklar ve sponsorun iş yeri evraklarının eklenmesi gerekmektedir.
Romanya Ticari Vize, Romanya’ya ticari amaçlı yapılacak seyahatler için ülkeye giriş izni sağlayan vize türüdür. Ticari vize gereklilikleri diğer vize türlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ticari amacı kanıtlar nitelikte olan tüm belgelerin başvuruda sunulması gerekmektedir. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri C tipi Kısa süreli ticari vize alımından muaf tutulmaktadır. Romanya ticari Vize gereklilikleri şu şekildedir:
Romanya’da ikamet etmekte olan ya da Romanya vatandaşı tanıdığı, akraba, aile ya da arkadaşı olan ve ziyarette bulunmak isteyen kişilerin başvurması gereken vize türüdür. 6 ay içerisinde en fazla 90 gün olmaktadır. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaportlarına sahip kişiler bu vizeden muaf tutulmaktadır.
Romanya’ya spor amaçlı faaliyetlerde bulunmak amacıyla edilecek seyahatlerde alınması gereken vize türüdür. Romanya Spor vizesi için gerekli evraklar arasında davetiye bulunmaktadır. Bu davetiyeyi davet eden kurumun göndermesi gerekmektedir. Bu kurum federasyon, spor kulübü ve benzerleri olabilmektedir. Davetiyenin resmi olması ve konaklama masraflarının karşılanacağına dair bilginin yer alması gerekmektedir. Spor heyetinin resmi listesinin de evraklar arasında sunulması gerekmektedir. Bu listede kişilerin görevlerinin de belirtilmesi gerekmektedir. Tüm bunlara ek olarak bağlı bulunduğu federasyon veya spor kulübünden belge alması gerekmektedir.
Romanya Şoför Vizesi, Romanya’ya giriş yapması gereken tır, nakliye şoförleriyle uzun yol şoförlerinin başvurması gereken vize türüdür. Bu vizenin gereklilikleri Romanya Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Romanya Şoför Vizesi için gerekli evraklar şu şekildedir:
Yukarıda C Tipi Kısa Süreli Vizede belirtilen kalış sürelerini aşan konaklamalarda D Tipi Uzun Süreli Romanya Vizesi alınması gerekmektedir. Kısa süreli C tipi vizede 6 aylık süre içerisinde 90 güne kadar konaklanabiliyorken, D tipi vizede 90 günden fazla konaklayabilmektedir. Uzun süreli konaklama amacı, öğrenim, çalışma, aile birleşimi ya da Erasmus hareketliliği şeklinde olabilmektedir.
Romanya D Tipi Vize gereklilikleri Romanya Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Bu uzun süreli oturum vize başvuruları yalnızca Romanya İçişleri Bakanlığı – Romanya Göçmen Bürosu’nun onayıyla çıkarılmaktadır.
Romanya’da bulunan aile bireylerine yapılan uzun süreli oturum için gerekli vize türü Romanya Aile Birleşimi Vizesidir. Aile üyelerinin her biri için ayrı bir başvuru yapması gerekmektedir. Bu vize, kişilere 6 aylık ya da 1 senelik olarak verilebilmektedir. Bu süre Romanya Konsolosluğu’na bağlı değişiklik gösterebilmektedir. Bu vize başvurusu için temel evraklara ek olarak, eşlerin doğum kayıt örneği gerekmektedir. Son 1 ay içerisinde alınmış sabıka kaydı, uluslararası evlilik belgesi, Romanya vatandaşı eşinin kimlik ve pasaport fotokopileri, Romanya’da yaşanacak evin tapusu ya da kira sözleşmesi, Romanya’daki eşin maaş bordrosu başvuruda ek olarak sunulmalıdır. Seyahat tarihinden en az iki hafta önce başvuru yapılması gerekmektedir.